Sähköä kajakkiin.

Vaikka itse kajakkia ei ole vielä käsissä pakottaa kevätaurinko valmistelemaan avovesikauden varusteita tulevan kesän varalle. Nyt on vuorossa akku.

Akuksi valitsin myyjän suosituksesta mbatin 26Ah akun. Akulla on painoa lähemmäs 10 kiloa, joten kajakkimittakaavassa aletaan olla maksimeissa. Kavereilta saadun tiedon mukaan akku on koonsa puolesta juuri sopiva Hobien rungon sisään. Kiitoksia asiantuntevasta avusta Aditan suuntaan.

Tavoitteena helppous. 

Akku on otettava aina irti kajakista ja kannettava kotiin lataukseen. Toimenpiteen pitää käydä vauhdikkaasti ilman ruuvien pyörittelyä ja hampaiden kiristystä. 
Rengasliittimet tulevat akkuun n. 5mm pulteilla.
Tarkoitus rakentaa akkuun valmis kytkentäjohto joka kytketään kajakissa sulakerasialle menevään johtoon ja kotona laturiin. Kajakissa tulen käyttämään 1.5mm2 kaapelointia. Aluksi oli tarkoitus käyttää 2.5mm2 johdotusta, mutta kajakissa tuskin tulee suuria värinöitä ja tärinöitä joiden takia yleensä ylimitoitan kaapelit.
Sulake vedenpitävässä kotelossa.
Luonnollisesti ensimmäiseksi alulta lähetevään johtoon laitetaan sulake. 1.5mm2 kaapelin yleinen johdonsuoja on 10A, sen valitsin myös  tähän projektiin. Kaiken järjen mukaan 10A pitäisi kestää helposti kajakin kuormitus. Jos näin ei ole, tulee akkukin olemaan ylivoimaisesti alimitoitettu.
Johtojen mallailua.
Sulakerasia löytänee paikkansa akun päädystä.
Teippipatentit korvaan todennäköisesti hieman kestävämmällä 2-puolisella teipillä.
Johtoihin suojia.
Luonnollisesti johto oli kiertynyt kutistesukan sisällä, muutenhan tästä olisikin tullut liian siisti asennus.
SuperSeal AMP liittimen pinnit odottamassa liittimen kasaamista.
Valmista.
Akku työnnetään kajakin rungon sisään ja töpseli kytketään sulakerasiaan menevään johtoon.
Tämä on ensimmäinen prototyyppi kajakki-akusta. Kaikki olettamukset perustuvat mututuntumaan, joten voihan se olla, että ensimmäisen viikon jälkeen tulen tekemään systeemin uudestaan jollakin toisella tyylillä.

Aika näyttää.
Superseal AMP liitin on tuttu mm. monen auton konehuoneesta
1x naaras, 2x uros
Ensifiilikset Superseal-liittimistä on varsin positiiviset. Parin harjoituskappaleen jälkeen liittimen kasaaminen ja "grimppaus" (johdon puristaminen pinniin) kävi sujuvasti.
Helppo avata ja varsin jämäkän tuntuinen liitin. Isona plussana vedenpitävyys. Näille keksin monta mahdollista käyttötarkoitusta veneessäkin. Todennäköisesti ainankin työvalojen liitokset seuraavan kerran toteutan kyseisillä liittimillä.
Abicoissa en ole uskaltanut avattavia liitoksia tehdä vaan olen aina tehnyt jatkohylsyillä ns kiinteät asennukset. Vikatilanteissa ja muutoksia tehdessä tämä tuottaa aina päänvaivaa.
Valmis paketti latauksessa.
Kajakissa sulaketauluun menevään johtoon tulee vastaava liitin  kuin laturissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi.